Gjestekunstneren Freya

Gjestekunstneren Freya

Artist in Residence er et tilbud for internasjonale profesjonelle kunstnere. USF tilbyr opphold i opptil tre måneder med gratis studio og innkvartering på USF Verftet. En av de som var så heldig å få en plass var Freya Gabie.

Den engelske kunstneren jobber hovedsakelig med å respondere på stedene hun reiser til. Hun har besøkt blant annet New York og Island, fremstilt en lukt i samarbeid med en forsker, og koreografert en dans ut av Brexit. Hun prøver å gjøre noe med hvordan hun ser andres tilknytning til sine omgivelser.

- Ved å komme til en plass jeg ikke har kjennskap til prøver jeg å se tilknytninger som andre gjerne ikke ser. Alt som binder sammen kulturen og landskapet fanger meg.

Freya beskriver seg selv som veldig annerledes sett opp mot de andre kunstnerne som er her. Hun vet ikke hva hun kommer til å gjøre før hun gjør det, mens andre har veldig håndfaste prosjekter.

- Alle residensene jeg har bodd på i de ulike landene har hver sin struktur. Ved de fleste må man ha en utstilling på slutten av oppholdet. Derfor var det utrolig deilig å komme hit hvor jeg kunne leke fritt med tankene mine. Jeg går ikke rundt med tusen kilo på skuldrene, for jeg er ikke nødt til å fylle et stort galleri.

Hun har hele livet fått høre at hun er en norsk gudinne på grunn av navnet sitt, og har derfor alltid hatt lyst til å komme hit.

-Nå er jeg på et sted jeg trodde jeg kjente, men som jeg ikke egentlig kjenner i det hele tatt. Det fascinerer meg at man kan se for seg et land uten å noensinne ha vært der. Siden jeg har bodd her på USF Verftet har det vært vinduet mitt ut til Norge, slik som det også må fungere for de andre kunstnerne. Man er nærmeste nabo til Cinemateket, Røkeriet og andres kunstutstillinger. Jeg føler at jeg bor i det beste huset Bergen har å by på.

Tekst: Frida Gjerstad Eide & Liselinn Woll Sigvaldsen
Foto: Frida Gjerstad Eide

Freyas nettside

 

Les mer om gjestekunstnerordningen AiR Bergen

Til forsiden

 

Lysteknikeren Marius

Lysteknikeren Marius

Kinomaskinisten Daniel

Kinomaskinisten Daniel